Ben jij geschikt als mentor voor Giving Back?

Binnenkort kunnen zich weer nieuwe kandidaten aanmelden voor het geweldige project Stichting Giving Back om geselecteerd te worden voor mentor/coach in de regio Utrecht.

Omdat ik, Jeroen van der Sluis, mij de afgelopen twee jaar verbonden heb aan dit programma en dit echt de moeite waard vond, geef ik graag even kort antwoord op de vragen waar ik vooral tegenaan liep toen ik gevraagd werd.

  • Wat doet Stichting Giving Back?
  • Wat heb ik er aan om Giving Back mentor te worden? “What’s in for me?”
  • Hoe ziet het mentor programma eruit?
  • Wat doet een Giving Back mentor?
  • Wie kan zich aanmelden en hoe verloopt de selectieprocedure?

Wat doet Stichting Giving Back?

De stichting Giving Back helpt middelbare scholieren met juist uitstekende schoolprestaties van wie de carrièreperspectieven door hun achtergrond niet aansluiten bij hun talent en ambitie. Deze bijzondere scholieren met talent worden begeleid door Giving Back mentoren in de laaste twee jaar van hun middelbare school.

Wat heb ik er aan om Giving Back mentor te worden? “What’s in for me?”

Mij sprak de gedachte “Giving Back” erg aan. Ik had er al eens van gehoord en leek mij een goed initiatief. Maar ik dacht ook:

  1. Het zal wel een hoop tijd kosten
  2. Ben ik daar wel geschikt voor, wie ben ik wel niet?
  3. Wat wordt ik er eigenlijk zelf beter van?

Dus toch maar eens goed doorvragen toen ik gevraagd werd door vriend Ronald Hanselaar, die op dat moment ook al een jaar mentor was. Ik kreeg geen directe antwoorden. Wat bleek? De antwoorden zijn persoonlijk en komen vanzelf. Je wordt aangesteld tot mentor, maar eigenlijk word je na de selectie, opgeleid tot personal coach van iemand die het bestuur aan jou vind “matchen”. Na de “match”, een spannende avond, krijg je diverse trainingen en workshops. Op mentoren bijeenkomsten wissel je vervolgens ervaringen uit met mooie mensen. Die net als jij, onzeker zijn, om dat het toch even gaat om iemand z’n carrière. Wie ben jij om je daarmee te bemoeien? Zou er wel een “click” zijn met je mentee en wat te denken aan zijn/haar ouders? Zitten die op jou te wachten?

Ik ben erachter gekomen dat ik in twee jaar tijd de facetten van personal coaching heb mogen meemaken. Heb geleerd door te vragen. De mentee helpen om zelf zijn oplossingen te creëren. Vertellen in welke boom je de beste appels kunt plukken, maar hij zal zelf moeten uitvinden hoe hij de trap ertegen zet. Hij zal ze zelf plukken en leren iemand te vragen om de trap vast te houden. Dat is coaching. Iets waar ik twee jaar gelden nog niet veel van wist.

Naast bovenstaande, voor mij onverwachte, leerdoel heb ik toch ook mijn zakelijke netwerk uitgebreid. Op de mentoren bijeenkomsten zoals workshops en ook mentorenborrels, leer je de mensen beter kennen en wat je naast Giving Back aan elkaar te geven hebt. Nadat ik het MindCenter (mijn bedrijf) beschikbaar had gesteld aan Giving Back voor een mentoren workshop, kwam hier vanzelf weer een betaalde opdracht uit. Kortom, durf te geven, ontvangen komt vanzelf.

PS, dit zijn slechts mijn persoonlijke ervaringen, die ik nu even spontaan uit, omdat ik Ronald vanmorgen sprak en ik hoorde dat er binnenkort weer mentoren kunnen aanmelden.

Wat doet een Giving Back mentor?

Giving Back zoekt mentoren die hun ervaring willen delen met jongeren voor wie het van huis uit niet de gewoonste zaak van de wereld is om te gaan studeren. Van wie de ouders niet over het netwerk beschikken dat hun kinderen verder kan helpen. Van de mentor wordt gevraagd zijn ervaringen te delen en zodoende de scholier te helpen bij het vormen van een duidelijke visie op zijn of haar eigen toekomst.

Hier komt dus de magie kijken van de term “Giving Back”. Wees dankbaar voor het netwerk en je ervaringen die je zelf hebt opgebouwd en geef hiervan een deel persoonlijk terug aan iemand die het nodig heeft.

Hoe ziet het mentor programma eruit?

(Tekst van GB): Mentor en scholier ontmoeten elkaar maandelijks. De aard van de ontmoeting bepalen mentor en scholier samen en hangt af van hun gezamenlijke belangstelling, hiernaast treffen de mentoren  en scholieren elkaar bij de workshops. De ontmoetingen zijn verrijkend voor scholier en voor de mentor. De scholier verbreedt zijn of haar toekomstperspectief. Het mentorschap wordt afgetrapt met een weekend waarbij alle mentoren en scholieren elkaar leren kennen. Dit vormt de basis voor de twee jaar.

Wie kan zich aanmelden en hoe verloopt de selectieprocedure?

Is zo’n mentorschap iets voor jou? In de informatie PDF staat nog meer informatie over het mentorschap, zoals de eisen waaraan je moet voldoen, de selectieprocedure etc.. Via de website www.givingback.nl zie je hoe je kunt inschrijven als mentor onder het kopje “Programma”.

En uiteraard kun je ook met vragen bij mij terecht. Mail of bel me gerust op jeroen@hetnieuwedenken.nl of 0347-322534.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *